8 Mart 2016 tarihinde Marmara Üniversitesinde Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Platformu öncülüğünde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifinden Kadın” konulu sempozyum gerçekleştirildi.
Sunumunu Öğr. Gör. İrem Üstünsöz’ün gerçekleştirdiği sempozyum, saygı duruşu ve Yrd. Doç. Dr. Bülent Halvaşi yönetimindeki M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü öğrencilerinden oluşan çok sesli koronun seslendirdiği İstiklal Marşı ile günün anlamına uygun dört eserin sunumu ile başladı.
Üniversitemiz Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Platformu kurucusu Prof. Dr. Gülay Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında; Kadınlar Günü’nün manası ile Türkiye’de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal hayattaki durumu ve yaşadıkları sorunları dile getirip, toplumsal cinsiyet eşitliğinden, bunun toplumda tesis edilmesinin öneminden ve gerçekleştirilmesine yönelik eğitimin, eğiticilerin ve eğitim materyalleri ile programlarının geliştirilmesinin öneminden bahsetti. Yılmaz, bu konuyla ilgili üniversitelere görev düştüğünü belirttikten sonra; üniversitemiz bünyesinde kurulmakta olan Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (ESKAR) misyonu ile gerçekleştireceği faaliyetler hakkında bilgi verip, üniversitemizde kadın ve toplumsal cinsiyet konularında çalışmış veya çalışmakta olan farklı disiplinlerdeki kadın erkek tüm akademisyenleri merkez çatısı altında birlikte çalışmaya davet ederek sözlerini tamamladı.
Ardından üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat yaptığı konuşmada; kadın haklarının insan hakları çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirtip, tarihsel süreç içinde ve özellikle Cumhuriyet sonrası ülkemizde kadınlara ekonomik, sosyal ve siyasal alanda verilen haklardan bahsetti. Rektör Arat, konuşmasında Türk kadının toplumda sahip olduğu yerden, devletin kadın haklarında mesafe kat edilmesine yönelik imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ve bunlarla girmiş olduğu taahhütlerin önemine de vurgu yaptı. Toplumsal cinsiyetçi bakış açısının toplumda yerleştirilmesinin öneminden ve bu alanda Üniversitelere düşen görevden bahseden Rektör Arat, üniversitemizin de bünyesinde kurulan Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Merkezi çatısı altında gerçekleştirilecek disiplinler arası çalışmalar ile toplumun bu yönde gelişimine katkıda bulunacağını belirterek sözlerini tamamladı.
Ardından Prof. Dr. Bihterin Dinçkol’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış konferansında Prof. Dr. Rukiye Akkaya Kia; Antik Yunan, Ortaçağ ve Rönesans devirlerinde eşitlik ve özgürlük mücadelesi vererek tarihe mal olmuş bazı kadınları kısa hikayeleri ile hatırlattıktan sonra kadınların siyasal alanda oy hakkını elde etme mücadelelerinden bahsetti ve en önemli mesafenin ise Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği, 7 Temmuz 1954′te yürürlüğe giren Kadınların Siyasal Hakları Sözleşmesi olduğunu belirtti.
“Ekonomik Hayatta Kadın” konulu birinci oturum, Prof. Dr. Ayşe Güner’in başkanlığında gerçekleşti. Oturumda sırasıyla, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Özerkek Türkiye’de kadın işgücü istihdamı profilini AB ile karşılaştırmalı olarak ortaya koyan bir konuşma yaptı, ardından Doç. Dr. Sibel Gök ise işyerinde psikolojik taciz hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
İkinci oturum Prof. Dr. Fatma Doğruel’in başkanlığında gerçekleşti. İlk olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Şule Albayrak, İslam dininde kadın ve erkek eşitliğine işaret eden ayet ve hadislerden örnekler verip, İslam dini öncesi ve sonrası kadın alimelerden bahsetti. İkinci olarak söz alan Prof. Dr. İnci User, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet eşitliğinden, bilimde ve eğitimde kadından, üniversitelerde kadın merkezlerinin etkinliğinden bahseden bir sunum yaptı. Yrd. Doç. Dr. Nuran Akyurt, kadınlarda yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından, özellikle meme kanseri konusunda toplumda duyarlılık yaratmaya yönelik yer aldığı projelerden bahsettiği bir sunum gerçekleştirdi. Son olarak Öğr. Gör. Nazan Moroğlu, Türkiye’de evlenme yaşı ile ilgili yasal düzenlemeler ve uygulamadaki durum üzerinde duran bir sunum yaptı.
Moroğlu, kadına yönelik şiddet ve bunu önlemeye yönelik Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler ile bu bağlamda gerçekleştirilen yasal düzenlemeleri anlattı. Türkiye’de yükseköğrenim görmüş kadınların dahi şiddete uğradıklarında sahip oldukları hakların farkında olmadığı konusuna vurgu yaptı.
Üçüncü oturum, Prof. Dr. Sebahat Deniz’in başkanlığında gerçekleşti. İlk olarak Prof. Dr. Sibel Çoban, Türk musiki hayatında besteci kadınlar ile bestelerinden oluşan bir sunum yaptı. Prof. Dr. Asuman Akay Ahmed, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde müzik hayatı içinde kadınlar ve yaptıkları besteleri anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Baki Asiltürk ise, cumhuriyet dönemi şiirlerinde kadın imgesini çeşitli akımları temsil eden şairler ve şiirlerinden de örnekler veren bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinliğe Derneğimiz adına İstanbul Şube Başkanı Hayrettin Eryılmaz,Yönetim Kurulu üyesi Gülser Turhan Şimşek,Yüksek Ticaretliler Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Saffet Açıkgöz,İstivak Vakfı’ndan Birtan Durmaz,Genel Merkez Yönetim Kurulundan Canan İskit ve Genel Başkan Hikmet Kabuk katıldılar.
Sempozyumu izlediğimiz için Üniversitemiz tarafından verilen Katılım Belgelerini aldık.
1
2
3
4