Değerli İSTİVAK Kurul Üyeleri , Vakfımızın 25 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul Toplantısı sonunda ekip olarak seçilmemizden büyük memnuniyet duyduğumu belirtir hepinizi gönülden kutlarım. Yeni dönemde de hep birlikte başarılı çalışmaların altına imza atacağımıza inanıyorum. Başarının sihirli formülünün “ekip çalışması” olarak ifade edildiğini çok sık duyarız.
Ekip çalışmasını, bir grup insanın ortak bir amaca ulaşmak için birlikte çalışmaya istekli olması olarak düşünebiliriz. İdeal bir ekip çalışmasında, kişilerin bireysel güçleri birbirlerini tamamlayacak şekilde harmanlandığı gibi güçlü bir dostluk duygusu ve ortak bir vizyonla bir araya gelmeleri de sağlanır. Her birimizin güçlü yönünün o ortak hedefe doğru akması mümkün hale gelir. Unutmayalım ki, Ken Blanchard’ın da dediği gibi “Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı değiliz.” Peki hepimizin aklını ortak bir kanala akıtacak işleyişi nasıl kuracağız? Felsefemiz ne, anlayışımız ve modelimiz ne? “Ben” değil “biz” diyebilecek, başarıyı da başarısızlığı da sahiplenebilecek rüya takımı nasıl oluşturacağız
Henry Ford’un dediği gibi “Bir araya gelmek bir başlangıç, beraberliği sürdürmek bir ilerleme, beraber çalışmak ise başarıdır. İlk bakışta birbirine benzeyen kişilerin daha iyi anlaşıp daha iyi işler çıkarabileceği düşünülse de aynı profildeki kişilerdense farklı düşünce ve bakış açılarına sahip kişilerden oluşan bir ekip kurmak da başarıyı hızlandıracaktır. Rüya takımı yarattıktan sonra bile her şeyin üstün başarıyla sonuçlanmasını beklememek gerekir elbette. Sıkça kullanılan bir örnek var; Bir kadın bir bebeği 9 ayda doğuruyor diye 9 kadın 1 bebeği 1 ayda doğuracak değil.
İmkansızı beklemeden, yapılabilir sonuçlar beklenmeli ekipten, aksi durumda motivasyon artırmak istenirken düşürülür ve başarıya da ulaşılamadan gereksiz vakit kaybedilmiş olur. Bireysellik ile artan rekabet ve kişisel çıkarların takım kazançlarının önüne geçmesi sonucu takım çalışması yapmak bir hayli zorlaşmış olsa da, gerçek başarıya ulaşabilmek için kişilerin her şeyden önce hırslarından, tutkularından ve koltuk sevdalarından arınmış olmaları gerekiyor.
1950’lerde Amerika’nın en zengini olarak gösterilen sanayici Paul Getty başarısının sırrını şu sözlerle özetlemiş: “1 kişinin %100 çabasındansa 100 kişinin %1 çabasını tercih ederim.”
Şimdi bizler seçilerek bir görev aldık , bu aşamada bizim hedefimiz, her birimizden bu yüzde birlik katkıyı alabilecek, çalışma ortamını ve birliktelik duygusunu yaratabilmek.
Hem potansiyeli hem gönül bağı güçlü bir ekip olarak, birlikte nice yeni yıllara ve nice başarılı görevlere..
Sevgi ve Saygılarımla ,
Nurdan Bilgin Sirman